Toevoegen en exporteren van eigen data in Geopunt

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

In Geopunt kon je al een tijdje eenvoudige geometrieën tekenen en deze exporteren als gml. Sinds kort is het ook mogelijk om gml-data te importeren in Geopunt.

Gml-bestanden kunnen zowel in ArcMap als in QGIS ingelezen worden (en eventueel geëxporteerd worden naar een shapefile om verder te editeren). Dit gaf de mogelijkheid om een eenvoudige geometrische schets te laten intekenen zonder GIS-toepassing en de geometrie ervan te hergebruiken in een desktop-GIS. Concreet voorbeeld: de ambtenaar lokale economie wil zelf een winkelzone afbakenen op een kaart in een achteraf herbruikbaar formaat. Je kan objecten in Geopunt een naam geven, die als attribuut meegenomen wordt in de gml.

Sinds kort is het ook mogelijk om gml-data te importeren in Geopunt. Om shapefiles en andere geodata te converteren naar gml, bestaan er verschillende manieren. Een handige gratis online tool is MyGeodata Converter. Bij het importeren van je gml wordt de rendering gekozen die op dat moment in de Geopunt-kaart van toepassing is. Stel je opmaak dus in vóór je je data oplaadt (onder Tools > Tekenen > Eigenschappen):

gmlimport

Enkele beperkingen:

  • enkel de (beperkte) Geopunt-lay-out is beschikbaar
  • het maximum aantal importeerbare objecten is 99
  • attributen worden niet weergegeven op Geopunt

Op deze manier kan je een eigen ad hoc Geopunt-kaartje samenstellen, met eigen eenvoudige geodata. De url van je kaart blijft minstens 13 maanden geldig vanaf het laatste moment dat de url bezocht werd.

Je kan alle nieuwigheden op Geopunt steeds hier opvolgen.

Categorieën: GeoloketPubliek GIS

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.