VVSG-GIS 16/6/2017

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

  • Prototype van de bereikbaarheidstool gelanceerd
  • Aanpassingen aan het VVSG-model van de notarisbrief: suggesties?
  • Automatische opmaak van het ROP van Nevele: resultaten en feedback

  • Prototype van de bereikbaarheidstool gelanceerd

Onder de vleugels van Unizo wordt er momenteel gewerkt aan een tool waarmee hinder op het openbaar domein gericht kan gecommuniceerd worden naar geïmpacteerde lokale ondernemers. De tool zit momenteel in een testfase bij Lier, Oudenaarde en Diksmuide. Meerwaarde is o.a. het eenvoudiger en sneller communiceren via standaardberichten, het linken van open data en het makkelijker samenwerken tussen verschillende stadsdiensten (lokale economie, communicatie, technische dienst…). Zie de testomgeving voor Diksmuide voor een voorsmaakje.

De effectiviteit van deze nuttige tool zal sterk afhangen van de kwaliteit van de brondata, en dit is meteen een van de belangrijkste knelpunten. De meest geëigende (en bovendien authentieke) bron voor de contactgegevens van de ondernemingen is momenteel de (V)KBO. Een eerste probleem hierbij is dat de adresgegevens momenteel nog niet op CRAB afgestemd zijn waardoor ondernemers nu in principe zelf hun eigen adressen kunnen creëren in de databank. Gemiddeld 5% van de KBO-adressen kan niet aan een CRAB-adres gelinkt worden. Een tweede probleem is dat het de ondernemers zelf zijn die moeten instaan voor het updaten van de informatie. Naast foutieve adressen zijn ook niet alle contactgegevens (email) ingevuld en blijven failliete bedrijfsgegevens in de databank staan indien ze door de eigenaar niet zelf verwijderd worden.

Conclusie: deze tool is zeker veelbelovend en een mooi voorbeeld van hoe een GIS-verplichting tot een concrete meerwaarde voor gemeenten kan transformeren. Samen met de automatische toekenning van de hinderpremie vanaf 1 juli zou dit ook een hefboom moeten zijn om eindelijk de datakwaliteit van de (V)KBO aan te pakken. Unizo onderzoekt nu verder hoe hierrond eventueel met Informatie Vlaanderen kan samengewerkt worden.

presentatie testomgeving, presentatie Agentschap Ondernemen.

  • Aanpassingen aan het VVSG-model van de notarisbrief: suggesties?

Het VVSG-model van de notarisbrief is voor zowat alle Vlaamse gemeenten de referentie. Sommige gemeenten gebruiken dit model zelf, anderen hebben dit aangepast aan hun eigen huisstijl en uitgebreid of afgeslankt. De modelbrief krijgt dit jaar echter een herziening n.a.v. verschillende decretale wijzigingen. Zo veranderen er een aantal zaken rond leegstand, de watertoets en uiteraard de Omgevingsvergunning. Gemeenten die suggesties hebben, mogen deze overmaken aan xavier.buijs@vvsg.be.

  • Automatische opmaak van het ROP van Nevele: resultaten en feedback

Via het project TERRA (zie vorige VVSG-GIS) heeft departement Omgeving een methodiek ontwikkeld om het ROP automatisch te laten berekenen. De gemeente Nevele heeft de resultaten hiervan afgetoetst aan hun bestaande ROP. Er werd een shapefile aangeleverd, in het datamodel van het ROP, waarin de gemeente eenvoudig kon zaken verwijderen. Volgens Nevele was dit een interessante oefening om hun huidige ROP te vergelijken en aan te vullen. Er konden een negentigtal percelen weerhouden worden die nog niet in het gemeentelijk ROP zaten. Gemeenten die hun ROP wensen af te toetsen aan deze methodiek, kunnen contact opnemen met wouter.brems@rwo.vlaanderen.be.

Klik hier voor de documenten.

Categorieën: VVSG

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.