POI’s van Vlaanderen visualiseren in je eigen GIS

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

Op Geopunt vind je een ruim scala aan ‘points of interest’. Je kan er de locatie van onder andere scholen, kinderopvang, petanqueterreinen en B&B’s terugvinden, en zelf waar de afdelingen van Centrale Van De Landelijke Gilden Van De Boerenbond zich bevindt….

Deze punten zitten netjes in Geopunt, maar het is niet onmiddellijk duidelijk hoe je ze in je eigen GIS toepassing kunt gebruiken. Dankzij de tip van Sam Blok (Deinze) kwam ik de simpele oplossing te weten. Deze blogpost is er voor zij die niet onmiddellijk de raad van verre collega’s kunnen inroepen en op een resultaat in Google moeten rekenen.

Het startpunt in de Geopunt-plugin voor ArcMap of Qgis. De werkwijze in ArcMap is grotendeels dezelfde, maar omdat Qgis beschikbaar is voor iedereen, is deze tutorial in de Open Source software uitgewerkt.

Klik in de pluging van Geopunt (eens je die geïnstalleerd hebt) op het POI ofte “zoek een interessante plaats”- icoontje. Je krijgt volgende venster:

Vink “Beperk zoekresultaten tot huidig zoomniveau” aan als je al op het gebied waar je de punten zoekt bent ingezoomd, of selecteer een gemeente.

Je hierna selecteren op thema, categorie en zelf een type binnen die categorie. Let wel dat er voor je gemeente of zoomniveau niet altijd data in de categorieën zit, die kans wordt groter als je fijner gaat selecteren. Je krijgt een melding als er geen POI’s gevonden worden.

Heb je wel punten gevonden dan kan je selecteren welke je aan de kaart wilt toevoegen. Wil je alle in die categorie toevoegen klik dan op “Voeg alle punten toe”.
Als je het vinkje bij “Resultaten geclusterd toevoegen” aangevinkt laat zullen punten geclusterd worden als er meer dan 1024 punten ingevoerd worden. Wil je ze apart houden dan moet je deze optie afvinken.

Geef de laag een gepaste naam en vertel Qgis waar hij het mag opslaan.
Standaard wordt deze laag als GeoPackage opgeslaan maar met de drop down kan je het ook als shapefile opslaan.

De laag wordt automatisch aan je Qgis project toegevoegd. Je kan het de kleurtjes en layout geven die je wenst.
Et voila, je poi’s zitten in Qgis of zijn beschikbaar als shapefile om in andere toepassingen te gebruiken.

Kleine extra tip voor zij die Qgis nog niet zo machtig zijn: een grotere variatie aan puntsymbolen vind je onder ‘svg-symbool’.

Categorieën: Open dataQGIS

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.