Kaartjes maken met een alternatieve basemap: makkelijk met QGIS

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Het maken van een goede kaart begint steeds met het kiezen van een geschikte achtergrondkaart. Voor bepaalde officiële zaken (uittreksels, ruimtelijke planning…) zijn gemeenten verplicht sinds 1/1/2015 om het GRB te gebruiken. Voor een ad hoc kaartje of als het van de communicatiedienst eens iets toegankelijker mag zijn, hoef je je als gemeente echter niet steeds te beperken tot het klassieke kaartmateriaal van Informatie Vlaanderen of de ESRI-basemaps.  Je kan je gemeentelijke kaarten pimpen met tientallen andere bekende en minder bekende achtergrondkaarten, zoals Google Maps, Bing Maps, OpenStreetMap, Strava, Waze etc… QGIS is hiervoor momenteel de makkelijkste GIS-toepassing (én gratis). Enkele tips van collega’s uit andere provincies.

In QGIS 2.x bestaat hiervoor de handige plugin QuickMapServices (onder Plugins > Plugins beheren en installeren… > selecteer de gewenste plugin en klik op “installeren”). De plugin verschijnt onder het tabblad “Web”. Er komt meteen een keuzelijst tevoorschijn met vooraf ingestelde basemap. De standaard lijst bevat een aantal basemaps die minder interessant zijn (Georgia en Ukraine Cadastre lijken ons niet meteen relevant voor Vlaamse gemeenten), maar je kan deze uitschakelen in de settings. Er is ook een zoekfunctie om andere beschikbare basemaps te zoeken die niet in de standaard lijst staan.

QuickMapServices

Basiskaarten van Informatie Vlaanderen (GRB, orthofoto’s…) kan je uiteraard steeds toevoegen  als WMTS.

Nog handiger is volgende werkwijze (enkel vanaf QGIS 3.x), met dank aan Vicky Verscheijden van Stad Tongeren voor het idee en het script:

  1. In QGIS, open Python console (onder Plugins > Python console…)
  2. Kopieer het script dat je hier vindt (alle 89 lijnen):QGIS script2
  3. Plak dit script in de Python console in QGIS op de rood omcirkelde plek onderaan in beeld:QGIS script1
  4. Wacht even tot het script ingeladen is en klik dan op “opdracht uitvoeren”:QGIS script3
  5. In je browservenster links verschijnen nu een paar tientallen interessante basemaps, zoals de WMTS’en van Informatie Vlaanderen, federale kaartlagen en een aantal bekende populaire basemaps (Google, OSM, Bing, ESRI…) De instellingen blijven bewaard in je QGIS desktop. Je hoeft dit dus maar 1x te doen.

 

Tot slot: bijzonder handig en supersimpel is ook de plugin ZoomToBelgium, waarmee je heel snel naar een bepaalde gemeente kan inzoomen (met dank aan Michel Stuyts van Edegem/Kontich).

 

Categorieën: Open dataQGIS

1 reactie

Bart Boute · 6 september 2022 op 10:15

Na 4 jaar nog steeds relevant

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.