Meer duidelijkheid rond uitwisseling digitale plannen met Kadaster

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

De laatste maanden worden lokale besturen regelmatig gevraagd om digitale plannen door te sturen naar het Kadaster (AAPD) in functie van de bepaling van het KI. In principe moet deze informatie sinds de invoering van de digitale omgevingsvergunning automatisch doorstromen, maar omwille van technische problemen is dit nog steeds niet helemaal rond. Er was de laatste tijd heel wat onduidelijkheid hoe gemeenten hiermee moesten omgaan. Vorige week heeft de AAPD met een interne communicatie naar haar lokale antennes wat duidelijkheid proberen te scheppen.

De AAPD vraagt haar lokale antennes alleszins om gemeenten niet meer te verzoeken om dossiers via Urbain door te sturen. Enkel voor dossiers die onmiddellijk klaar zijn voor schatting mogen wel degelijk de ontbrekende plannen bij de gemeente opgevraagd worden. Het gaat hierbij echter enkel om DBA-dossiers die door de gemeente alsnog via Urbain uitgewisseld werden én waarvoor een plan ontbreekt. Volgens de AAPD is dit een relatief beperkt aantal en sowieso een eindig verhaal.

Gemeenten moeten dus niet ingaan op de vraag van lokale antennes om alle digitale dossiers door te sturen. Voor alle vergunningen die de gemeenten niet meer manueel in Urbain hebben ingegeven, zal de AAPD zowel de vergunning als het plan zelf importeren uit het Omgevingsloket. Het opvragen van plannen gebeurt dus enkel omdat de lokale antennes zo spoedig mogelijk het dossier zouden kunnen afsluiten zonder de import af te wachten en dus het KI zouden kunnen schatten of herschatten.

De import van alle DBA-dossiers zal uiterlijk rond zijn tegen december 2018. Na die datum zullen dan ook helemaal geen dossiers meer moeten worden opgevraagd. De reden waarom dit zo lang duurt, is dat de AAPD eerst alle dubbels (DBA’s die zowel in de Omgevingsloket-import als in Urbain zitten) er wil uit filteren.

Voor Omgevingsvergunningen wordt echter gemikt op april 2019, omdat de webservices daar te complex zijn om ze meteen te mappen naar het eigen systeem van de AAPD.

Het inkomensverlies voor gemeenten (K.I.) zal volgens het Kadaster sowieso zeer miniem zijn omdat er een termijn van 3 tot 5 jaar gehanteerd wordt om de onroerende voorheffing na te vorderen. Zie communicatie van minister Van Overtveldt hierover.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.