VVSG-GIS 30/9/2022

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

  • Toelichting Roadmap KLIP (Liesbeth Rombouts, Productverantwoordelijke KLIP – Digitaal Vlaanderen)
  • Toelichting KBO in BeSt-Add (Jo Golverss – KBO)
  • Varia over adressen (opvolger Lara is goedgekeurd!)
  • Andere Varia

Toelichting Roadmap KLIP 2025

Liesbeth Rombouts gaf ons een ruim overzicht van de toekomstige ontwikkelingen aan KLIP. Het hoofddoel van het KLIP decreet is het voorkomen van graafschade. Het doel van de voorgestelde roadmap steunt op 4 pijlers. De leidinggegevens moeten kwalitatief zijn, het uitwisselen van data moet efficiënt gaan, de toepassing moet gebruikt worden door wie het moet gebruiken en al deze zaken moeten beveiligd zijn. Volgende zaken op de road map sprongen er uit;

  • In de backend worden nu al de zaken verzuild zodat het update minder downtime zal veroorzaken.
  • Aansluiten ACM-IDM (huidige security niet langer ondersteund na augustus 2023)
  • Men wil het KLIP decreet uitbreiden om het mogelijk te maken over grotere gebieden een klip aanvraag te doen. Een pijnpunt is dat de data die verkregen wordt op dit moment enkel mag gebruikt worden om graafschade te voorkomen. Er is een legaal traject om te kijken hoe dit aangepast kan worden.
  • Op vlak van datakwaliteit zal een traject opgestart worden, hierbij zal onder meer onderzocht worden hoe terugmeldingen vlot en makkelijk kunnen gebeuren.
  • De IMKL formaat krijgt een update
  • Er wordt via een OSLO traject gekeken hoe KLIP verweven kan worden met andere toepassingen (bijvoorbeeld in een dossier verwijzen naar een planaanvraag).

Toelichting KBO in BeSt Add door Jo Golvers

  • De Kruispuntbank van Ondernemingen stapt in BeSt Add. Tegen 1 januari 2024 is de databank aangepast en kan een bedrijf niet meer inschrijven op een ongeldig adres. Voor onbestaande adressen zullen ze een anomalie procedure toepassen waarbij de gemeente bevraagd wordt en de onderneming een tijdelijk adres kan registreren.
  • KBO analyseerde alle adressen die tussen januari en juni 2022 werden aangevraagd en kwam heel wat problemen tegen die ze ook graag aan de gemeente willen voorleggen. Zowel de anomalie procedure als de omzetting tegen 2024 zal extra werk voor de gemeentes veroorzaken, maar tot een verrijking van de adressenregister leidden.
  • Als de historische adressen geanalyseerd worden zullen een veel grotere stroom aan fouten veroorzaken, merkt Mario Bisschop van Roeselare op, zij deden hier een test rond. Jo antwoordt dat ze sowieso eerst een filtering gaan doen op de fouten in de historische adressen voor die aan de gemeente zullen doorgegeven worden en wachten de feedback op deze eerste controle ronde om systemen uit te werken die de werklast voor de gemeentes zo laag mogelijk houden.
  • Jan Laporte en Jo Golvers bespreken dat ze de lijst van de KBO voor deze eerste analyse in batch als CRAB melding zullen importeren om zo deze meldingen aan de gemeente zullen doorgeven. Consensus is om het bij een tiental gemeentes te testen, een groep die door de aanwezigen op de vergadering vlot werd gevormd.

Varia over adressen, antwoorden van Jan Laporte

  • Rijksregister zal zijn eigen tool hebben om de fouten die zij in de mapping ontdekken aan de gemeente door te geven. Ook AAPD moet een dergelijke oefening doen maar zij zullen het waarschijnlijk volledig intern aanpakken, zonder extra werklast voor de gemeentes. 
  • Is er nieuws over de implementatie Rijksregister in BeSt-Add? Jan Laporte zegt dat het hun ambitie was om eind 2023 rond te zijn. Zijn rond deze tijd bezig met een drietal testgemeenten. Eens ze volledig gemapt zijn zal die gemeente mensen kunnen inschrijven op BeSt-Add adressen, maar zij zullen nog dubbel moeten werken (adressen zowel in Rijksregister vorm als in BeSt-Add vorm ingeven) tot heel België mee ingestapt is.
  • Wat met omzetting van appartement en busnummer tussen CRAB en het adressenregister? Dit gebeurt automatisch, alle appartement nummers worden busnummers gemaakt.
  • Hoe word in andere gemeentes omgegaan met adressen die op kelderverdiepen ligt. Jan stelt voor om ondergronds verder te nummeren na de adressen op het gelijkvloers, dus als er 5 appartementen op het gelijkvloers ligt krijgen de ondergrondse woonruimtes busnummer 6, 7, 8,… Het voorstel van Blankenberge om het huidige minteken te vervangen door een K (van kelder) is afgeraden maar niet verboden.
  • Lara en de doorontwikkeling, is er nieuws? In de vergadering kon Jan ons nog niets vertellen maar in de namiddag kregen we het goede nieuws uit monde van Ward Van Hal: “De opvolging van Lara is verzekerd. Dat is gisteren goedgekeurd door het stuurorgaan. De VR moet dit nog bevestigen maar is in principe slechts een formaliteit…”

Andere varia

  • Bart maakt reclame voor onze loketten op de WVI GISCO. Stuur je loketten door zodat we ze kunnen delen met iedereen als een soort encyclopedie met alle loketjes. Voorbeelden van mooie begraafplaatsen, ruimtelijke ordening en interessante communicatie loketten zijn nog steeds welkom,… naast alle andere!
  • In VIP is het verplicht aan te duiden naast welke soort weg een bepaald perceel gelegen is. Bart Boute stelt voor hier een werkgroep rond op te richten.  Liesbeth nam al contact op met AWV die ook een methode uitdenkt maar ziet een werkgroep met afgevaardigden van de gemeentes om dit te bespreken complementair, ze behoed ons om al uit de startblokken te schieten voor we feedback hebben van AWV.
  • Slack is stil, je moet het open zeten om te zien dat er iets gebeurt. Opportuniteit om het over te zetten naar een teams omgeving die bij velen al frequenter open staat. Liesbeth zoekt het uit.

Volledig verslag en documentatie

Categorieën: VVSG

1 reactie

Ward Van Hal · 13 oktober 2022 op 10:03

Over het belang van BeSt-add en gebruik van basisregisters: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20221012_94537232

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.