CADGIS toestand 1/1/2018 gereleaset als open data: wat met het GRB?

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Het kadastrale plan is sinds augustus beschikbaar als open data. Dit betekent dat iedereen voortaan toegang heeft tot de data van alle Belgische gemeenten. Het gaat hier om de fiscale toestand 1/1/2018. De administratieve percelen uit het GRB volgens fiscale toestand 1/1/2018 (“Adpf”) worden binnen enkele weken gereleaset voor gans Vlaanderen. Op de GISCO van 6/9 (Brugge) en 13/9 (Roeselare) is er een uiteenzetting door Luc De Kock over de laatste stand van zaken rond het GRB en het uniek percelenplan.

CADGIS

CADGIS kan gedownload worden zowel per gemeente als voor heel België via de website van de AAPD of via de downloadsectie van Informatie Vlaanderen. Voorheen was deze data (Cadmap) enkel beschikbaar voor de gemeente in kwestie zelf of voor gespecialiseerde doelgroepen.

In de nieuwe release zitten een aantal nieuwe elementen, zoals “Materieel en outillage”, “Wateroppervlakten” (o.a. privé zwembaden) en “Kadastrale percelenblokken”. Anderzijds zijn er t.o.v. Cadmap een aantal zaken uit de dataset verdwenen, zoals de kadastrale perceelpunten (“Ca_nu”, wat gebruikt werd in bepaalde tools voor GRB-migratie). Meer info over de nieuwe lagen en attributen kan je nalezen in de dataspecificaties. Geïnteresseerden vinden daar trouwens ook wat meer info over het bijwerkingsproces.

Zoals gezegd gaat het in deze download dus om de fiscale toestand 1/1/2018. De actuele toestand is steeds te raadplegen op de CADGIS-viewer.

Bijwerking van het GRB

Adp (de administratieve percelen uit het GRB) wordt vanaf nu in 2 producten beheerd.

Enerzijds wordt elk jaar een nieuw product “Adpf” (administratief perceel – fiscaal) aangeboden voor gans Vlaanderen. Dit product geeft de percelen volgens een fiscale toestand op 1 januari. De fiscale toestand 1/1/20xx (“Adpf”) kan steeds als apart product gedownload worden in de downloadsectie van Informatie Vlaanderen (zoek in de catalogus op “Adp fiscaal”) of via de GRB-productpagina (onderaan, rubriek ‘Download het GRB’). Zoals gezegd komt de nieuwe toestand 1/1/2018 binnen enkele weken beschikbaar.

Anderzijds worden de Adp-percelen uit het GRB-product 4 keer per jaar bijgewerkt – door de periodieke bijwerking van CADGIS. De eerste actualisatie zal plaatsvinden in de loop van oktober. Vanaf dat moment zal de gewone GRB-download voor elke gemeente dus telkens de meest actuele percelenkaart bevatten (we spreken dan van “Adp-actueel”).

Voor gemeenten waarvoor het uniek percelenplan klaar is (check hier de lijst), zal de periodieke bijhouding per kwartaal, enkele weken sneller uitgevoerd worden dan voor de gemeenten waarvoor het uniek percelenplan nog niet klaar is. Voor hen zal er vanaf de release in oktober al geen verschil meer zijn tussen CADGIS en Adp.


2 reacties

Gert · augustus 1, 2019 op 3:10 pm

Is er naast deze open data-download ook geen WMS/WFS beschikbaar ?
Vroeger was dit via http://ccff02.minfin.fgov.be/cadgisWMS/CP_CadastralParcels/MapServer/WMSServer?
maar deze staat niet meer actief….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.