Nieuwe watertoetskaart van kracht vanaf 1/7/2017

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

De nieuwe kaart was tot nu toe enkel te raadplegen via www.waterinfo.be/watertoets, maar sinds enkele dagen is nu ook een web map service en web feature service beschikbaar, waardoor de datalaag ook in je eigen GIS kan gebruikt worden. De WMS kan je normaal in elke software toevoegen (en bevragen). WFS wordt door veel softwareleveranciers nog onvoldoende ondersteund, maar hier kan je alvast een uit de WFS geëxporteerde shapefile downloaden, op schaal van de Midwest-regio (symbologie uiteraard wel nog aan te passen). Wegens de verhuis van de server van Informatie Vlaanderen, komt dit pas eind augustus op Geopunt.

De kaart bestaat uit twee lagen: de laag van de effectief overstromingsgevoelige gebieden en de laag van de mogelijk overstromingsgevoelige gebieden. De effectief overstromingsgevoelige gebieden werden geactualiseerd en geoptimaliseerd op basis van recentere en accuratere modelgegevens en informatie over de overstromingen in de periode 2014 -2016. Aan de laag van de mogelijk overstromingsgevoelige gebieden zijn geen grote wijzigingen gebeurd.

Het ministerieel besluit treedt in werking op 1 juli 2017. In het kader van de watertoets moet de nieuwe kaart geraadpleegd worden voor alle vergunningsaanvragen die na 30 juni 2017 ingediend zijn. Ook voor alle voorontwerpen van ruimtelijke uitvoeringsplannen waarvan de uitnodiging voor de plenaire vergadering na 30 juni 2017 verstuurd is, geldt de nieuwe kaart. Voor dossiers die voor 30 juni ingediend werden, geldt nog de oude kaartlaag van 2014.

Tip: de shapefile is gedownload vanuit de WFS. Dit gaat het eenvoudigst met QGIS. Het aantal objecten dat je kan downloaden is beperkt tot 10.000. Onderaan kan je echter de optie aankruisen om enkel die zaken te downloaden die zich binnen je kaartextent (bv. je gemeente) bevinden. Als de objecten ingeladen zijn, kan je via rechtermuisknop de kaartlaag exporteren naar een shapefile.wfs

 

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.