Nieuw model voor intergemeentelijke GIS-werking WVI

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

6 jaar geleden deden 6 Midwest-gemeenten voor het eerst beroep op een intergemeentelijke GIS-coördinator bij WVI. De werking breidde doorheen de jaren uit met andere gemeenten en medewerkers, en sindsdien hebben zowel de deelnemende besturen als het intergemeentelijk model een heel traject afgelegd. Eind 2020 botste het bestaande concept op zijn grenzen toen de – intussen 2 – intergemeentelijke GIS-coördinatoren toevallig ongeveer gelijktijdig moesten vervangen worden. Dit vormde het momentum voor de herziening van het bestaande model, met veel meer flexibiliteit voor de deelnemende besturen. Tegelijk verwelkomen we vanaf 1 juni 2021 twee nieuwe intergemeentelijke GIS-coördinatoren ter vervanging van Marloes en Wouter.

Een terugblik

De intergemeentelijke GIS-ondersteuning van WVI begon in 2015 specifiek op vraag van 6 Midwest-besturen (Lichtervelde, Wingene, Wielsbeke, Tielt, Ruiselede en Ledegem). Aanvankelijk werd dit nog gezien als een soort experiment dat mogelijks een tijdelijk karakter zou hebben en na 2 jaar zou geëvalueerd worden. Het model kreeg intussen snel navolging in andere streekintercommunales zoals Interleuven en IOK. In 2017 werd deze dienstverlening om btw-technische redenen omgezet naar een kostendelende vereniging (KDV). Op dat moment traden meteen ook de andere 10 Midwest-besturen toe, waardoor er binnen deze KDV ook een regionale dienstverlening mogelijk werd.

In 2018 werd de ‘KDV GIS-coördinatoren’ uitgebreid met een extra personeelslid voor een groep van nieuwe gemeenten (Knokke-Heist, Gistel, Heuvelland, Beernem, Blankenberge en later ook Kortemark). De KDV werd aangestuurd vanuit 2 aparte stuurgroepen (Midwest en de rest) en de dienstverlening was in theorie strikt gescheiden. In 2020 werd een bijkomende ‘KDV GIS-operatoren’ opgestart, voor het uitvoeren van specifiek afgelijnde GIS-projecten. Deze KDV werkte enkel op afroep en bevatte bestaand WVI-personeel dat slechts deeltijds ingezet werd. 11 gemeenten meldden zich hiervoor aan.

Het feit dat de twee intergemeentelijke GIS-coördinatoren door aparte stuurgroepen aangestuurd werden, waardoor de dienstverlening in principe strikt gescheiden was, bleek mettertijd een praktisch nadeel. Er kon immers moeilijk back-up voorzien worden bij afwezigheid of onbeschikbaarheid en ook een flexibele of gecombineerde inzet van verschillende GIS-profielen was in principe niet mogelijk in dit model. Eind 2020 bleek het bestaande concept op deze grenzen te botsen toen de 2 intergemeentelijke GIS-coördinatoren toevallig ongeveer gelijktijdig moesten vervangen worden. Dit vormde het momentum voor de herziening van de bestaande werking.

Het nieuwe concept

De KDV GIS-coördinatie wordt ontbonden en de bestaande KDV GIS-operatoren wordt getransformeerd naar een nieuwe ‘KDV GIS’, waarin 2 intergemeentelijke GIS-coördinatoren voltijds zullen werken en 1 GIS-expert en 7 GIS-operatoren (bestaand WVI-personeel) deeltijds. Deelnemende gemeenten kunnen kiezen om zowel op structurele basis als op afroep beroep te doen op verschillende profielen, naargelang de inhoud of de uitvoeringsfase van het project. Dit systeem laat WVI ook toe om sneller te kunnen inspelen op vragen van nieuwe gemeenten, om de kennisopbouw te verdelen over meerdere personeelsleden (specialisatie) en misschien ook om in de toekomst projectmatig af te stemmen met de activiteiten van andere KDV’s.

Welkom Ine en Leen!

Intussen is de aanwerving van de twee intergemeentelijke GIS-coördinatoren een feit. We verwelkomen met Ine en Leen vanaf 1 juni 2021 twee zeer geschikte intergemeentelijke GIS-coördinatoren..

Ine De Cubber (°1980) is industrieel ingenieur bouwkunde – optie landmeten en werkte als onderzoeker aan de KAHO Sint-Lieven o.a. rond de thema’s GRB-bijhouding, GRB-skeletbestekken en het IMKL. Intussen doctoreerde ze in de bio-ingenieurswetenschappen op een studie van het datamodel van 2D- en 3D-GRB. Sinds 2014 werkt ze bij het gemeentebestuur van Zulte als GIS-coördinator en informatieveiligheidsconsulent. Ze heeft binnen de Vlaamse GIS-wereld de voorbije jaren een stevige reputatie opgebouwd als expert in FME en PostGIS voor gemeenten en is een gewaardeerd actief lid van de VVSG-GIS werkgroep.

Leen Moeyaert (°1982) is landschaps- en tuinarchitecte van opleiding en werkt sinds 2006 als GIS-medewerker bij de gemeente Koksijde. Ze is gespecialiseerd in het ArcGIS ecosysteem en bouwde de voorbije jaren in haar gemeente heel wat ervaring op met CEVI-software, ESRI-apps en ArcGIS Online. Leen is ook al jaren een gewaardeerd en vertrouwd gezicht binnen de WVI-GISCO gemeenschap.

De huidige deelnemende besturen zijn momenteel volop bezig de nodige administratieve stappen te ondernemen in hun beslissingsorganen. Vanaf de zomer kan de nieuwe KDV dan echt van start gaan. We zijn ervan overtuigd dat dit vernieuwde model een meerwaarde zal zijn voor alle besturen.

Categorieën: GIS-coördinatie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.