Projectvoorstel VERSI: eindelijk rust in de kaart?

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Elke gemeentelijke GIS-coördinator wordt er moedeloos van: de eigen ingetekende data (gemeentelijke plancontouren, vergunningen…) die doorheen de jaren langzaam verschuiven ten opzichte van wijzigende ondergronden zoals percelenkaarten. Het projectvoorstel VERSI (VEranderende Referentie, Stabiele Informatie) wil dit vraagstuk, een van de belangrijkste GIS-problemen van lokale besturen, ten gronde aanpakken.

Het idee kwam vanuit de VVSG-GIS werkgroep en werd opgepikt door de UGent en de KU Leuven. In mei wordt het gezamenlijk projectvoorstel ingediend bij het FWO. De centrale onderzoeksvraag is: bestaat er een manier om de gemeentelijke data automatisch te laten mee-evolueren met wijzigende referentie-ondergronden? De problematiek van “verschuivingen” tussen percelen en andere contouren was al langer gekend van bij de zoneringen van het oude Gewestplan, maar sinds het verplicht gebruik van het GRB als referentiekaart (1/1/2015), is dit nog acuter geworden.

Het projectvoorstel focust op 3 aspecten:

  • Geografisch: UGent (dr. Kristien Ooms)
  • ICT: Id-lab/UGent ((prof. dr. Steven Verstockt)
  • Juridisch/beleidsmatig: KU Leuven, Instituut voor de overheid (prof. dr. Joep Crompvoets)

In december 2017 valt de beslissing bij het FWO. Bij goedkeuring, kan het project starten in januari 2018, voor 4 jaar. Er wordt gewerkt met een uitwisselingsplatform om tussentijdse verslagen, use cases, problemen en oplossingen te verzamelen. Via de Letter of Intent zal de intergemeentelijke GIS-coördinator namens het Midwestoverleg deelnemen aan de begeleidingscommissie, die 2x per jaar samenkomt. Op die manier krijgen de gemeenten ook toegang tot de informatie die via het uitwisselingsplatform gedeeld wordt en kunnen ze eventueel bijdragen aan de verschillende use cases.

Zie de presentatie van dr. Kristien Ooms, gegeven op Begeo (16/3/2017).

Categorieën: Geen categorie

1 reactie

Het uniek percelenplan komt eraan – Intergemeentelijk GIS Midwestoverleg · januari 31, 2018 op 9:53 am

[…] soms zelfs helemaal niet meer matchen met de recente ondergrond (zie hiervoor het onderzoeksproject VERSI). Om deze wat schizofrene situatie weg te werken, wordt sinds enkele jaren gewerkt aan het uniek […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.