Het uniek percelenplan komt eraan

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

In het najaar van 2018 krijgen de eerste gemeenten hun uniek percelenplan (UP). Op de Technische Werkgroep GRB van januari werd de stand van zaken en de planning rond het UP voorgesteld.

Voor uitgebreide achtergrondinfo, zie presentatie (dd. 8/6/2017).

Tot op heden werden er jaarlijks 2 percelenkaarten gepubliceerd. Het Kadaster (AAPD) lanceerde jaarlijks kort na de zomer CADMAP (tegenwoordig CADGIS), waarop de percelen en kadastrale gebouwen weergegeven werden, gebaseerd op de info uit de kadastrale legger. Deze kadastrale percelen werden daarna door Informatie Vlaanderen geperst in het GRB (in de zogenaamde “adp-laag”). Sinds de in werking treding van het GRB-decreet (1/1/2015) zijn alle Vlaamse overheidsinstanties verplicht om het GRB als referentiekaart te gebruiken. In tegenstelling tot het GRB, dat de geometrisch correcte situatie weergeeft op basis van opmetingen op het terrein en op luchtfoto’s, ambieert CADGIS echter vooral kadastrale nauwkeurigheid. Het gevolg hiervan is dat enerzijds de kadastrale percelen in het GRB verschuiven of zelfs vervormen ten opzichte van het kadastrale percelenplan. Anderzijds bevat het GRB veel meer gebouwen dan CADGIS. Een ander gevolg hiervan voor lokale besturen is dat thematische lagen (vergunningen, plannen…) ingetekend op oudere percelenkaarten op de duur maar half of soms zelfs helemaal niet meer matchen met de recente ondergrond (zie hiervoor het onderzoeksproject VERSI). Om deze wat schizofrene situatie weg te werken, wordt sinds enkele jaren gewerkt aan het uniek percelenplan.

Een maal per jaar zal nog steeds voor heel Vlaanderen een uniform “Adp-fiscaal” gereleaset worden, als basis voor bepaalde wettelijke processen die gebaseerd zijn op de jaarlijkse fiscale toestand (vb. bepaling van het kadastraal inkomen). Daarnaast zal – voor de eerste gemeenten vanaf oktober 2018 – 4x per jaar een “Adp-actueel” verschijnen. Dit Adp-actueel wordt opgemaakt en gereleaset per gemeente apart en zal ook in de standaard GRB-producten zitten (de downloads en de webservices). Het Adp-actueel zal vanaf dat moment beheerd worden door het Kadaster en zal vanaf dan ook samenvallen met de percelenlaag in de CADGIS-producten.

Voor gemeenten heeft de snellere bijwerking van de percelenkaart uiteraard vooral voordelen, maar toch zijn er enkele aandachtspunten. Bij het opstellen van een lijst met percelen, zal er bijvoorbeeld meer dan vroeger moeten rekening gehouden worden met de versiedatum van de percelenkaart. De eerste aanmaak van het UP zal bovendien opnieuw een aantal geometrische verschuivingen van de percelen veroorzaken. Testen wijzen uit dat deze verschuivingen beperkt zullen blijven (ca. 5% van de percelen), maar toch kan dit een factor zijn om mee rekening te houden in de planning van bepaalde zaken (GRB-migratie van thematische lagen, digitalisering van oude bestemmingsplannen).

De aanmaak van het UP zal lopen van 2018 tot 2021. In de loop van maart publiceert Informatie Vlaanderen de concrete planning voor 2018 en de indicatieve planning voor 2019. De planning is afhankelijk van verschillende factoren: grootte van de gemeente, aantal probleemgevallen, verwerking bij AAPD… (wat betreft dit laatste zouden veel West-Vlaamse gemeenten om verschillende redenen pas later afgewerkt worden). Gemeenten die om specifieke redenen hun timing wensen te laten aanpassen, kunnen zich aanmelden bij luc.dekock@kb.vlaanderen.be.

Categorieën: GIS-verplichtingenGRB

1 reactie

Uniek percelenplan klaar voor de eerste gemeenten – Intergemeentelijk GIS Midwestoverleg · 7 juni 2018 op 18:07

[…] in de richting van één duurzaam te onderhouden product. Dat heeft geleid tot het project ‘Uniek percelenplan‘. Als gevolg van de afspraak is het federale niveau verantwoordelijk voor de percelen, en […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.