Midwestoverleg klaar voor DSI

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Sinds deze week zijn alle 16 Midwest-gemeenten formeel ingestapt in DSI (Digitale Stedenbouwkundige Informatie). DSI is het digitale platform voor alle planinstrumenten op gewestelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Vanaf 1 juni 2018 wordt het gebruik van DSI overal verplicht als uitwisselingsplatform voor nieuwe plannen en verordeningen, inclusief de adviesprocedure. Met deze geclusterde instap wordt het streven van het Midwestoverleg naar convergentie meteen tastbaar én zichtbaar op kaart. Door deze manier van werken is de regio ook uniek in Vlaanderen. Proficiat aan alle medewerkers van de gemeenten die zich de voorbije twee jaar hiervoor inzetten!

De gemeenten die reeds intergemeentelijke GIS-ondersteuning kregen, waren samen met enkele early adopters al eerder ingestapt in de loop van 2016-2017. De voorbije maanden kregen de laatste Midwest-gemeenten extra ondersteuning van de intergemeentelijke GIS-coördinator om hun bestaande plannen DSI-conform op te laden en werd de formele instap bevestigd met een collegebeslissing.

De meeste gemeenten laadden hun bestaande plannen op volgens het minimumscenario: enkel contouren en de essentiële dossierstukken GP, SV, TN, BS en geotiffs indien beschikbaar. De eerste gemeenten (o.a. Roeselare) konden hun Digirups nog tot eind 2017 gratis laten converteren naar DSI-formaat. Enkele gemeenten zoals Ardooie en Wingene besloten om meteen al hun bestaande plannen te laten vectoriseren, met herinterpretatie op GRB en in DSI-formaat. Zij konden hun plannen dus opladen volgens het maximumscenario (zij het zonder SLD-bestanden).

De voordelen van DSI nog eens op een rijtje:

  • Hergebruik van de data in publieke toepassingen zoals de Omgevingscheck en Geopunt…
  • Publieke url beschikbaar naar de dossierstukken
  • Uitfasering op termijn van de RWO Datamanager
  • Geen verplichting meer om plannenregister uit te wisselen
  • Digitale adviesprocedure en uitwisseling van (nieuwe) plannen
  • Opkuis en digitalisering van het analoge plannenarchief
  • Eventueel de aanleiding om bestaande plannen (+ bestemmingen) te vectoriseren op GRB (voor gebruik in lokaal GIS, notarisbrief…)
Categorieën: DSI

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.