DSI-traject voor Midwest-gemeenten

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

DSI (Digitale Stedenbouwkundige Informatie) leidt momenteel nog een sluimerend bestaan in de schaduw van de Omgevingsvergunning, maar vanaf volgend jaar zal elke gemeente ermee geconfronteerd worden. Vanaf 1/6/2018 wordt het gebruik van DSI als oplaad- en uitwisselingsplatform immers verplicht, voor nieuwe plannen. Op het Atrium Midwest van 11/5 was DSI het hoofdthema. Het is de ambitie van het burgemeestersoverleg om te streven naar een geclusterde instap in DSI vanaf 1/1/2018. Op die manier zijn alle gemeenten tijdig voorbereid op de verplichte instap én kan de Midwest zich profileren als een – op dit vlak – homogene regio. Er wordt hiervoor in de komende maanden specifieke ondersteuning voorzien door de intergemeentelijke GIS-coördinator en WVI.

In 2016 zijn de 6-intergemeentelijke GIS-gemeenten (Ledegem, Lichtervelde, Ruiselede, Tielt, Wielsbeke en Wingene) al ingestapt in DSI. Moorslede, Meulebeke en Ingelmunster deden dit ook op eigen houtje, waardoor er intussen 9 van de 16 Midwest-gemeenten hun bestaande RUP’s en BPA’s hebben opgeladen. Roeselare, Hooglede en Staden zijn begonnen met de voorbereidingen.

Nut voor gemeenten?

  • plannen worden zichtbaar op de Omgevingscheck van het Omgevingsloket en zijn opzoekbaar/downloadbaar in de catalogus van Geopunt
  • op termijn worden de plannen ook raadpleegbaar via een aparte DSI-publieksviewer
  • recuperatie van de gegevens in andere toepassingen (vb. RWO-Datamanager)
  • een inventarisatie en digitalisering van het eigen planarchief: veel gemeenten grijpen dit aan als gelegenheid om een eigen publiek geoloket te maken
  • de verplichting vanaf 1/6/2018

Hoe?

De meeste gemeenten hebben hun bestaande plannen opgeladen volgens het minimumscenario, d.w.z. de essentiële zaken (plancontour, grafisch plan, stedenbouwkundige voorschriften en besluit). Het voorbereiden van plannen houdt volgende stappen in:

  • rollen aanmaken via Gebruikersbeheer lokale besturen (lokale beheerder, bv. gemeentesecretaris)
  • plandocumenten verzamelen en inscannen indien nodig. Inscannen van grootformaat plannen, met eventuele grafische nacorrectie, kan via WVI.
  • gegevens verzamelen over ondergrond, datum ondergrond, datum publicatie Belgisch Staatsblad…
  • attributentabel van de GIS-bestanden DSI-conform maken. Dit komt in feite neer op het kopiëren en plakken van features in aparte shapefiles per plancategorie, en het invullen van de attributentabel. Grote hoeveelheden geodata opgemaakt volgens de oude Digirup-richtlijn, kunnen in bulk door de firma GIM gratis naar DSI-formaat omgezet worden. Wingene heeft dit bijvoorbeeld laten doen voor de bestemmingen van een 20-tal BPA’s die kort daarvoor op GRB gevectoriseerd waren, waardoor al deze plannen meteen volgens het maximumscenario konden opgeladen worden.
  • alle bestanden een uniforme naam geven volgens de richtlijn
  • de bestanden zippen met een speciale tool, opladen in het DSI-platform en publiceren

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.