Omzendbrief toekennen van adressen: aandachtspunten

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Eind februari verstuurde minister van Binnenlandse Zaken Jambon een omzendbrief aan alle lokale besturen met richtlijnen en aanbevelingen voor het toekennen van adressen. Voor GIS-coördinatoren die adressen logischerwijze steeds met CRAB en Informatie Vlaanderen associëren, leek dit misschien uit een onverwachte hoek te komen, maar toch hangt dit met mekaar samen. De richtlijnen vloeien voort uit het Best Add-samenwerkingsakkoord en zijn grotendeels in lijn met de nota die de VVSG aan het opmaken is. Voor sommige gemeenten zal dit enige impact hebben op hun huidige manier van adrestoekenning (vooral voor busnummers). Een tweede, nog belangrijker gevolg van BeSt Add is dat het vanaf mei 2018 niet meer mogelijk is om personen in het Rijksregister in te schrijven op adressen die (nog) niet in het CRAB zitten. Een secuur CRAB-beheer wordt voor diensten Burgerzaken dus belangrijker dan ooit. 

  • Eerst en vooral: de richtlijnen zijn slechts van toepassing op toekomstige adressen. Het is zeker niet verplicht om bestaande adressen te hernummeren, tenzij dit zou leiden tot verschillende systemen die door mekaar zouden gebruikt worden, bijvoorbeeld bij één huisnummer met op verschillende manieren toegekende busnummers (art. 22).
  • Gemeenten met gemeenschappelijke straten worden aangespoord om hun adressering maximaal op mekaar af te stemmen.
  • Busnummers mogen bij voorkeur niet met een nul beginnen (art. 20 § 7).
    • Veel gemeenten gebruiken nu bijvoorbeeld consequent 4 karakters voor een busnummer (0001, 0101…).
  • Busnummers mogen enkel het effectieve busnummer bevatten (art. 20 § 8), dus geen leestekens of woorden (“bus”, “bu”).

De huidige adressen uit het Rijksregister worden momenteel door Informatie Vlaanderen gematcht met de bestaande CRAB-adressen. De resterende adressen die niet automatisch kunnen gematcht worden, worden opgelijst en aan de gemeente bezorgd in principe vóór de gelijkschakeling tussen CRAB en Rijksregister.

Voor meer info over de nieuwe datastructuur van het Rijksregister (IT020) en de overgang van CRAB naar Gebouwenregister, klik hier.

Categorieën: CRABGIS-verplichtingen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.