Gebruikersdag Open en Geo Data

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

Vrijdag 24 juli ging de tweede Gebruikersdag van Digitaal Vlaanderen door. Het evenement was in 2 dagen volzet en de opkomst was hoog. Er is duidelijk een grote honger om terug samen te komen om van mens tot mens kennis op te doen en in levende lijve te netwerken. De website van Informatie Vlaanderen beschrijft deze gebruikersdagen inhoudelijk tussen de Trefdag Digitaal Vlaanderen (waar je nu al voor kan inschrijven) en de reguliere opleidingen en infosessies. Deze gebruikersdag ging specifiek over Open en Geo Data. Er waren sessies over de Basiskaart Vlaanderen (GRB), OSLO, Basisregisters, Geopunt en Flepos. Maar er werd ook gesproken over nieuwe zaken en Europese projecten zoals het Stratenplan Vlaanderen, Lambert2008 en het Vlaamse Sensor Data Space project.

Van zodra de link naar alle presentaties beschikbaar zijn kan je ze hier vinden. Hieronder volgt een korte samenvatting van enkele van de sessies.

Er was een traject waarbij in elke sessie van de dag werd gesproken over een aspect van de basisregisters van Vlaanderen, denk hierbij aan het adressen-, gebouwen- en wegenregister. In een apart artikel op deze blog kan je nalezen welke wijzigingen er zullen plaatsvinden om van het CRAB naar het Adressenregister te gaan.

De nog maar net gepubliceerde Datavindplaats kon op veel positieve reacties rekenen, een samenvatting lees je in dit artikel.

Nog een nieuwe ontwikkeling, met grote potentie maar nog in de stijgers, is de Vlaamse Sensor Data Space. De VSDS wil het delen, publiceren en raadplegen van sensordata (denk in de context van smart cities) decentraal mogelijk maken door gebruik te maken van een gezamenlijk ecosysteem met duidelijke spelregels. Een project die tegen 2024 echt vruchten moet afwerpen. Op de planning staat onderzoek naar semantische standaarden maar ook naar de technologische taal die gesproken zal worden, welke metadata nodig is, hoe unieke identificatoren gebruikt kunnen worden en nog veel meer.
Hier lees je meer over dit Smart City project.

De vernieuwde Geopunt: Met zijn 1.2 miljoen unieke gebruikers per jaar, met een gemiddelde van 10.000 per werkdag waarvan 75% in een professionele context staat het als een paal boven water dat Geopunt voor velen een belangrijk werktool is. Ze is echter aan vernieuwing toe. Je kan je uitgebreid inlezen op de confluence pagina, maar hieronder lijsten we op wat de grootste verschillen zullen zijn voor de gebruiker:

  • Een nieuwe layout, gebruiksvriendelijker en moderner
  • Vlotter werken met kaartlagen, dezelfde kaartlagen (600+) blijven beschikbaar
  • Geopunt wordt vlot bruikbaar op kleine schermen
  • Het zoeken naar een locatie of een kaartlaag wordt duidelijker
  • Integratie versterken met andere portalen van de Vlaamse Overheid
  • Een beperkter aanbod van (aparte) kaartoepasingen
  • Toepassingen die minder werden gebruikt gaan er uit zoals
    • Invoegen van KML, wordt vervangen door invoegmogelijkheid van services
    • Complexe tekentool, basistekentool blijft
    • Routering (was op basis van commerciële kaarten, deze worden vermeden)
    • Zoeken binnen een straal

Alle presentaties zijn te downloaden via WeTransfer.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.